Yeni Yıl Özgün Tebrik Kartları Sergisi

 

‘Yeni Yıl Özgün Tebrik Kartları Sergisi’

51 Sanatçının Katılımıyla Sanat Sever’ de

80’lerin sonlarına kadar yeni yılın eşiğinde, İstanbul’un bütün meydanlarında kartpostal sergileri açılırdı. Rengarenk olurdu, bu tezgahlar. Yeşil çamın gözde yüzlerini, kentlerimizin tarihsel, kültürel ve doğal varlıklarını betimleyen fotoğrafları, öne çıkan sosyal ve politik portreleri, özlü sözleri, damardan dizeleri, dört mevsimi; yazı, sonbaharı, kışı, baharı, ağlayanı, güleni, sevdalıyı ve hüzne bulanmış olanı ne ararsan gezip, alır postalardın değer verdiklerine. Ne söylemek istersen uzaktakine, ona göre seçerdin kartpostalını. Uzunca düşünürdün kartının arkasına yazacaklarını. İnerdin derinlerine özlemin, hüznün ve umut var şeylerin.

Bütün bunlar emojilerden önceydi.  Elektronik postanın yaygın kullanıma girmesinden önceydi. Zaman ayrılıp, kart postal sergileri gezilip özenle seçilen kart postalın yerini, el yazısının sıcaklığını, parmak izini ve bazen göz yaşı lekesini taşımayan; kısa bir kutlama cümlesinin sonuna eklenen güler yüz emojisiyle sonlanan elektronik ileti aldı.

“Ah, kimselerin vakti yok/Durup ince şeyleri anlamaya” diyor ya Gülten Akın, incelikli düşünmeye, derinleşmeye, duygumuzu anlatmak için en etkili sözcüğü aramaya da zaman ayırmaz olduk. Özgünlük yitti.

Özgün olanın bilincinde olmamak bir kültürel birikim sorunudur. Bedri Rahmi Eyüboğlu 1950’lerde özgün sanat yapıtı edinme kültürü aşılamak için çeşitli arayışlara girmiştir. Halkın yadsımayacağı, kültürel bir değer ve köklü bir zanaat olan yazmacılık tekniklerini kullanarak yapıtlar vermiş, sergiler düzenlemiştir. Bu yöntemle resim sanatına uzak duran halkta, özgün olana ilgi uyandırmaya çaba göstermiştir. Yine Bedri Rahmi öğrencileriyle “Yazmalar, Yılbaşı Kartları Gravürleri Sergisi” başlığıyla 1960’larda açtığı sergilerle özgün resim edindirmenin, sanatçı ve sanat öğrencisinin ayakta kalabilmesi için de kaçınılmaz olduğunun altını çizmiştir.

“Üç yıldır, resim aracı, resim gereci bulamayan Akademide atölyemizdeki arkadaşlarımıza biraz boya sağlayabilmek için sergiler açıyoruz. Kendi elimizle oyduğumuz kalıpları basarak, yılbaşı sergileri açtık” diyor, Bedri Rahmi; 1967 de İstanbul’da, Harbiye’de açtıkları “Yılbaşı Kartları Gravürleri Sergisi” için verdiği demeçte. Aradan yıllar geçmiş, kuşaklar geçmiş, güzel kentimiz Çanakkale’de aynı kaygılar içindeyiz.

Son yıllarda sanat malzemelerinin fiyatlarının aşırı artması nedeniyle öğrencilerimizin yaşadığı sorununun, eğitimi de olumsuz yönde etkilediğinin tanığıyız. Biz 50’yi aşkın sanatçı, Çanakkale’li sanat severleri, küçük ölçekli ama sanat anlayışımızı temsil eden, çeşitli teknik özelliklerdeki özgün yapıtlarımızdan; sembolik fiyatlarla edinmeleri için sergimize bekliyoruz. Sergini bütün geliriyle öğrencilere burs sağlanacaktır.

İlk olarak 2000 yılında, Beyoğlu Kelepir Kitabevinde “Yeni Yıl Özgün Tebrik Kartları” sergisini izleyen yıllarda da Beyoğlu’da değişik mekanlarda sürdürdük. Çanakkale’de de 2013 yılından başlayarak Sardunya adlı mekanda gerçekleştirdik, bu özel sergimizi.  Son üç yıldır, Çanakkale’mizin ilk özel sanat galerisi olan Sanat Sever’e konuk oluyoruz. Sanat Sever’in kurucusu, sanatçı Ogün Yücel’e kentimize sanat alanında yaptığı bu değerli katkı için teşekkürlerimizi sunarız.

Bu yılki sergimizin düzenlenmesine katkı ve emek veren Kendi Yolunu Farket, Destek Derneği’nin değerli başkanı ve yönetim kurulu üyelerine ayrıca sonsuz teşekkürler..

Nice güzel yıllara..

Doç. Umut Germeç

SANATÇI LİSTESİ

Ali Saltan, Ali Can Metin, Ayşe Ekici, Ayşenur Kahraman,

Batu Gökçe, Berrin Kayman, Birol Batu, Büşra Aydagün,

Canan Atalay Aktuğ, Deniz Kürşat, Didem Çatal,

Dilek Ayebe, Enis Malik Duran, Erdal Sezer, Esin Ok,

Evren Karayel Gökkaya, Ezgi Yemenicioğlu Negir,

Fatih Karagül, Feyza Şahin, Fulya Boztepe,

Gökçe Karpuzoğlu, Hakan Daloğlu, Hakan Yeleş,

Halide Okumuş, Hande Sarı, Hüseyin Babacan,

İbrahim Dağ, İhsan Doğrusöz, İlkan Devrim Dinç,

İrem Pala Mehmet Erim Melih Berzeğ

Meral Ücel Kerimoğlu, Murat Turan,

Ogün Yücel, Oğuz Tunç, Onur Toktamışoğlu, Pınar Taşar,

Serdar Negi,r Serhat Demir, Serpil Kapar, Sibel Begeç ,

Sonay Bülbül, Soner Civrizoğlu, Şule Günal,

Tuba Batu, Umut Germeç, Vahit Novruzov,

Yağmur Ebru Metin, Zerrin Güzel, Zeynep Künelgin Akbaş