ÇOMÜ. GSF. Resim Bölümü Öğretim Elemanlarının; Prof. İhsan Doğrusöz, Öğr. Gör. Ezgi Yemenicioğlu Negir ve Yrd. Doç. Umut Germeç’ in de gravürleriyle katıldığı Uluslararası Baskı Resim Sergisi Beyoğlu Atelye Galeri’de açıldı. İstanbul sanat çevresince yoğun ilgiyle karşılanan sergi 5 Nisan 2017 tarihine kadar gezilebilecek.
Türkiye’de gravür sanatı alanında etkinlikler, sergiler düzenleyen, yayınlar yapan Gravürist Kollektifi ve geçtiğimiz yıl Uluslararası İstanbul Gravürleri Sempozyumunu organize eden Engravist oluşumu gravür sanatının geleceği adına son derece önemli, umutlandırıcı ve özverili çabalar içindedirler.
Beyoğlu yeni bir sanat mekanına kavuşurken kendisi de bir gravür tutkunu olan ve her iki oluşum içinde de sanatçı olarak varlık gösteren Emrah Günay kuruluşunu gerçekleştirdiği bu atölye-galerinin, ilk olarak; uluslararası boyutu da olan bir gravür sergisiyle kapılarını izleyiciye açmasını amaçlamıştır. Serginin uluslararasılığını Engravist’in Uluslararası İstanbul Gravürleri Çalıştayına davetli olarak katılan: Bardhyl Bejtullahu, Emanuela Kovach, Eshref Qahili, Fehim Husovic, Nafi Jashari, Nikolina Dzhanovska, Penio Penev gibi sanatçıların işleri oluşturmaktadır.
Ahmet Şinasi İşler, Çağatay Bilsel, Burak Satar, Emrah Günay, Erhan Şengül, Lütfü Kaptanoğlu, İhsan Doğrusöz, Musa Köksal, Sezai Türkkaya, Umut Germeç, Ezgi Yemenicioğlu Negir, Beyza Boynudelik, Ahmet Umur Deniz, Can Aytekin, Hayri Ağan, Yiğit Altıparmakoğulları da sergide gravürleri yer alacak, farklı gelenek ve birikimden gelerek gravür sanatı açısından öne çıkan Türkiyeli sanatçılardır.
Gravür sanatının gerçek anlamda bir sanatçı kollektifi oluşturabilme özelliği vardır. Gravür’ün zanaat yönü paylaşıma ve yardımlaşmaya açıktır. Bilginin, deneyimin paylaşımı sanatçılar arasında sıkı bir bağ oluşturmaktadır. Sonuçta teknik ve bilgiyi her sanatçı kendi ifade gereksinimi doğrultusunda kullanacaktır. Gravür teknik gösterişliliğe ulaşmak için bir takım gizemleri olan zanaatkarın bize gösterdiği şey değildir.
Beyoğlu’ da kültür-sanat mekanları bir bir kapanırken sanatçı ve akademisyen Emrah Günay’ın bu girişimi oldukça değerlidir. Bundan onbeş yıl öncesi de Beyoğlu sanatçılarca canlandırılmıştı. Galatasaray’dan ötesi gece 9’dan sonra karanlıktı, ıssızdı. Sanatçı atölyeleri, galeriler, sanatçı kafeleri Asmalımescit’ e yaşam taşımıştı. Aliye Berger’ lerin, Bedri Rahmi’ lerin anısının, yaşam ve sanat enerjisin; avlusundaki ağaçlarda, duvarlarındaki sarmaşıklarda canlılığını koruduğu Narmanlı Han civarına…
Beyoğlu’ da sanatın, incir ağacı örneği; umulmadık yerlerde hep köklenmesi için 25 Mart’ta açılacak gravür sergisinde buluşmak üzere..
Umut Germeç