“Emek İçin Barış Barış İçin Emek 2” Sergisi Açıldı

 

“Emek İçin Barış Barış İçin Emek 2” sergisi 13 Eylül 2024 tarihinde görkemli bir katılımla açıldı. 40’ı aşkın sanatçının yapıtlarının yer aldığı sergi 31 Eylül 2024 tarihine kadar Çanakkale Belediyesi Troia Sergi Salonunda gezilebilecek. Disiplinlerarası sergiye Çanakkale dışından da sanatçılar katılım gösterdi.

Serginin küratörlüğünü yapan ÇOMÜ GSF Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Umut Germeç açılış konuşmasında:

“Barışın kenti, güzel Çanakkale’mizde yüzlerce etkinliğin düzenlemesini birlikte yaptığımız ve bu sergide de büyük emeği geçen Doç. Ezgi Yemenicioğlu Negir’e ve yine bu serginin afişini tasarlayan, kurulumuna katkı veren Doç. Ali Can Metin’e özel olarak teşekkür ederiz. Çanakkale Belediyesi Troia Sanat Galerisini bize tahsis eden ilgisini ve yardımlarını eksik etmeyen değerli Kültür İşleri Müdürü Özlem Eryiğit’e ayrıca teşekkürlerimizi sunarız. Sergimizi yapıtlarıyla onurlandıran 44 sanatçımıza, özellikle Çanakale dışından kendi ekonomik olanaklarıyla yapıtlarını gönderen değerli sanatçı arkadaşlarımıza teşekkürü borç biliriz.

On yılı aşkın zamandır, Çanakkale’de 1 Eylül Dünya Barış Günü için çeşitli başlıklarla sergiler ve etkinlikler düzenledik. Son dört yıldır dönüşümlü olarak “Doğayla Barışık” ve “Emek İçin Barış, Barış İçin Emek” başlıklarıyla disiplinlerarası ve geniş katılımlı sergiler açıyoruz. İnsanlık tarihi boyunca savaşlar doğanının ve yoksul halkın, emekçilerin kırımına yol açmıştır. Bu gerçeklikten yola çıkarak doğanın ve emeğin savunulması biz sanatçılar için büyük önem taşımaktadır. Sanatçı olmak doğaya, insana ve bütün olarak canlı yaşama yönelik saldırılara karşı durmayı gerektirir. Barışı savunmayı gerektirir.

Barışı savunmak, doğayı savunmak, emeği savunmak, yaşamı savunmak demektir. Barışı ve emeği savunmak finans kapitalin yönlendirdiği baskıcı sistemlerde hep suç sayılmıştır. Dün 12 Eylül’dü. 1980 Yılında cuntacılar Barış Derneği kurucuları ve üyelerini yargıladılar. Hapse attılar. Barışı savunan bu aydınlarımızı saygıyla anıyoruz. Komşu coğrafyalarda onlarca yıldır süren savaşlar bölge halklarını kırıma uğratmış, göçe zorlamış ve bu durumun yurdumuza, halkımıza, toplumsal yapımıza ve yaşam koşullarımıza ağır olumsuz etkileri olmuştur. Küresel sermayenin saldırısı altında, bizim gibi ülkelerde kültürel yapı, doğa, insan çöküntüye uğramaktadır. Yurdumuzda neredeyse delik deşik edilmemiş dağı, ormanı ve merası kalmamıştır. Köylülerimiz, emekçilerimiz ve doğa savunucuları saldırılara uğramış ve yaşamlarını yitirenler olmuştur.

Bu nedenle diyoruz ki; 'Emek İçin Barış Barış İçin Emek' ” dedi.

Türkiye Yazarlar Sendikası Çanakkale Temsilcisi şair Hayrettin Geçkin de söz alarak sergi hakkındaki görüşlerini:

“Zaman zaman Çanakkale’de yaşamanın insana kattığı anlam nedir sorusu üzerine düşünürüm açıkçası. Sergiyi gezince bir bakıma bu soru yanıtlanmıştı kafamda. Tabloların arasındayken İstanbul’daki, Almanya’daki, Viyana’daki sergi salonlarında, oralardaki müzelerde ne hissetimse benzer duygular hissettim Çanakkale Belediyesi Troia Sergi Salonu’nda da.” İfadeleriyle dile getirdi.

 

Sanatçı Listesi


Canan Atalay Aktuğ
Zeynep Künelgin Akbaş
Ergün Arda
Işıl Artuç
Dilek Ayebe
Büşra Aydagün
Hüseyin Babacan
Aslıhan Kaplan Bayrak
Fulya Boztepe
Birol Batu
Tuba Batu
Soner Civrizoğlu
Didem Çatal
Mustafa Hakan Çelik
Dalila
Hakan Daloğlu
Enis Malik Duran
Mesut Eren
Mehmet Erim
Umut Germeç
Nilay Berrin Gençoğlu
Evren Karayel Gökkaya
Ayşe Güler
Şule Günal

Zerrin Güzel
Ayşenur Kahraman
Güliz Baydemir Katkar
Betül Ketenci
Yağmur Ebru Metin
Ali Can Metin
Serdar Negir
Ezgi Yemenicioğlu Negir
Esin Ok
Nur Ölçer
Onur Özen
Ali Saltan
Ebru Acar Taralp
Murat Turan
Selma Turhan
Melihat Tüzün
Nilay Uçar
Şerife Aslan Yavaşca
Mert Yavaşca
Hakan Yeleş