“Denizlerimizde Balıkçılık ve Balık Sofraları” - Söyleşi

 

Uluslararası balık duayeni Süreyya Üzmez, Çanakkale Gastronomi Derneğinin davetlisi olarak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne geldi. Üzmez Genel Kurmay Sosyal Hizmetler Başkanı olarak on yıl çalışmış ve açmış olduğu Trilye Restaurant ile ismini Türkiye’ye duyurmuştu. Çok özel dergilerde yazarlık yapmaya devam eden, Üzmez Çanakkale’ye, memleketine misafir oldu. Amfide gerçekleşen söyleşi izleyenler tarafından ilgi gördü. İş tecrübesini, çok önemli misafirlerini anlatan duayen Üzmez, denizin asla kin tutmadığımı ve denize ne kadar değer verirsek fazlasını alacağımızı belirtti.

Uluslararası balık duayeni, Süreyya Üzmez, Çanakkale Gastronomi Derneğinin davetlisi olarak, etkinlikte bulunmak üzere Çanakkale’ye geldi. ÇOMÜ’de Balık konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Gerçekleşen söyleşide denizin ve balığın öneminden bahsetti. Duayen Üzmez diğer ülkelerle kıyas yaparak, ülkemizin etrafı denizlerle çevrili olmasına rağmen yeteri kadar balık tüketmediğini ifade etti.

Gerçekleşen etkinlikte Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın balık yemesi üzerine espri yapan Üzmez, Başkan Gökhan’ın başarılı bir yönetici olduğunu belirtti. Çok fazla balık yemesi üzerinden yaptığı espri ile salonda sıcak bir ortam oluştu.


Duayen Üzmez önemli açıklamalarda bulundu.

“Balık ile ilk tanıştığım yer Çanakkale’dir”

Üzmez açıklamalarında,” Balık ile ilk tanıştığım yer Çanakkale’dir. Ben ayrıldığımda 27 bin olan nüfusunun üzerine, modern ve gelişmiş bir Çanakkale’yi görmüş olmanın verdiği mutluluk içerisindeyim.

” Balık yediğim için, bağışıklık sistemim güçlü olduğu için atlattım”

2001 krizinde bu işe girdim. Bu krizden daha dibi yoktur diye düşündüm. Hiçbir zaman krizlere fazla kulak asmamak lazım. Ne krizler atlattık ve krizlerle yaşamayı öğrendik. Dünya’nın en büyük krizini pandemide yaşadık. Bir uçak seyahatinde yanımda oturan kadından, kovid bulaştı. Hastaneye yattım. Balık yediğim için, bağışıklık sistemim güçlü olduğu için atlattım.

“Balık dünyadaki en kıymetli hayvansal proteindir”

Balık dünyadaki en kıymetli hayvansal proteindir. İyi bir oyunun son söze ihtiyacı yoktur. Balığın faydalarını benim anlatmama gerek yok. Japonya’ya, İskandinavya’ya bakın, kişi başı milli gelir ve refah seviyelerine bakın. Bunun en büyük nedeni balıktır. Türkiye’de maalesef kişi başı balık 6 kilogram olurken, hiç deniz olmayan Avusturya’da 26 kilogram.

” Ben Joe Bıden’ı, çok önemli devlet yetkililerini ağırladım”

Balık tüketimi arttıkça, başkanım gibi Belediye Başkanları çoğalacak ve refah seviyesi yükselecektir. Balıktan uzak kalmamak lazım. Bende bir hastalık var, restoranda kim gelirse gelsin, ne yiyeceğini yıllardır bildirim. Ben Joe Bıden’ı, çok önemli devlet yetkililerini ağırladım.