Sürdürülebilir ipek böceği yetiştiriciliği ve barış ipeği konusunda önemli projelere imza atan Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ilk hasat gerçekleşti.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Çanakkale’de bir ilk olan projeye imza atmıştı. Türkiye’de akademik anlamda ilk ve tek olarak kurulan İpek atölyesi ilk hasadını verdi. Çanakkale’de ipek böceği yetiştiriciliği ve özellikle barış ipeği üretimine yönelik olan projede ipek böceklerinin ilk hasadını ise Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçay Köksal gerçekleştirdi. Henüz koza örmeye başlamayan ipek böceklerini besleyen Köksal, proje hakkında Kaleninsesi Gazetesi’ne bilgi verdi.
“KATKI SUNACAĞIZ”
Yumurtadan çıktıktan sonra dut yaprakları ile özenle beslenen ipek böcekleri kozalarını ördü. Örülen kozaların hasat edilmesinde konuşan Prof. Dr. Dinçay Köksal, “Berna Hocamızın daha öncede Hatay bölgesinde yürütmüş olduğu proje vardı. Devamı olarak burada projemizi sürdürüyoruz. Kendisi aynı zamanda Gelibolu'da yürütülmekte olan Güney Marmara Kalkınma Projesi'nde de katkı verecek. Hocalarımızın yetişme konusunda da biz eğitim teknik destek anlamında üniversite olarak projeye katkı sunacağız” dedi.
“ARAŞTIRMA MERKEZİMİZ KURULDUĞUNDA DAHA AKTİF OLACAĞIZ”
Köksal ayrıca “Bu proje ile beraber Merkez kurmak için bir önerimiz oldu. Biraz gecikmeli olacak ama Sürdürülebilir Tekstil Araştırma ve Uygulama Merkezi'de kurulduğunda bilimsel ve akademik açıdan daha aktif olarak araştırmalarımıza, çalışmalarımıza devam edeceğiz” sözlerine yer verdi. İlerleyen dönemlerde ‘Sürdürülebilir Tekstil Uygulama ve Araştırma Merkezi’ kurmayı ve Çanakkale’de bu potansiyeli geliştirip Ülkemiz ekonomisine katkı sunmayı hedefleniyor.
“HERKES DÖRT ELLE SARILDI”
“Herkes dört elle sarıldı. Tüm hocalarımız bu çalışmaya katkı vermeye devam ediyor. Her gün dut yaprağı toplamamız gerekiyor. İlerde proje daha da büyüyecek, üretim boyutuna geçilecek diye düşünüyorum” diye belirten Köksal, “Üniversitemizin değişik birimlerinde tekstil ile ilgili kuramlar var. Bu üretilen ipekten elde edeceğimiz malzemeyi tekstile işleyecekler. Türkiye ev tekstili sanayicileri, iş adamları, sivil toplum kuruluşları var. Onlarla da üniversitemiz bünyesinde protokoller, rektörümüzün imzasıyla gerçekleştireceğiz” diye vurguladı.
“TEKSTİLE DE EKONOMİYE DE KATKISI BÜYÜK OLACAK”
Türkiye’de ve dünyada çeşitli aktivite ve araştırma merkezlerinde sıkça ‘sürdürülebilirlik’ kelimesinin kullanıldığını hatırlatan Köksal, “Artık araştırma merkezlerinin adında, tüm dünyada, her şeyin önünde sürdürülebilirlik kelimesi var. Başladığımız işin devam etmesi önemli. Bu anlamda bu proje de çok önemli. Sadece proje olarak kalmayacak. Çanakkale Bölgesinde değişik yerlerde üretim boyutu kazanacak. Tekstil alanı da ipek ipliği anlamında da katkı sunacak. İstihdama da, ekonomiye de büyük katkısı olacak bu proje. Sürdürülebilirliği önemli. Berna Hocamızın sayesinde Hatay sarısı da geldiğinde Çanakkale daha da renklenecek” diye altını çizdi.
“DUYURULARI YAPTIK”
Köksal, “15 Temmuz etkinliğimiz olacak. Anadolu Ajansı iş birliği ile yapacağız. Onlar bu sergiye 100 eserle katılıyorlar. Destek veriyorlar. Duyurularını sanat fakültelerinde de paylaştık. Rektörlüğümüzün imzası ile tüm üniversitelere bilgi gidecek. Katılımın yüksek olacağını düşünüyoruz. Bu sene de sanal olacak sergimiz ama. Bundan sonraki senelerde yüz yüze canlı, yurt içi ve yurt dışı katılımlı sergileri gerçekleştireceğiz” dedi.
Haber:Damla YELTEKİN