Cumhuriyet Sergisi

T.C. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi

“Cumhuriyet Sergisi”

Sanatçı, insanları etkilemek, duyguları, düşünceleri yönetmek onları harekete geçirmek için benzersiz bir güce sahiptir. Özgür ve özgün anlatım dili ile dünün kültürel mirasına bakar, bugünün izlerini inşa eder ve yarını yapılandırır. Yaratıcı bir hayal gücü, kıvrak bir zekâ, estetik kaygılar ile tasarlanan sanat eseri ise toplumlara hitap eder, İletişim kurar, güldürür, kızdırır, düşündürür, ağlatır, korkutur ve hatta tiksindirir.

Mustafa Kemal Atatürk, 11 Ağustos 1923’te Cumhuriyet'in ilan kararını tasarlarken günün izlerini inşa edişini ve yarını yapılandıran yeni devletin ortaya çıkışını “Uygulanması için sıra beklediğim bir düşüncenin uygulama zamanı gelmişti. Bunu itiraf edeyim” sözleriyle yalın bir biçimde ortaya koyar. Mustafa Kemal Atatürk, yalın ve anlaşılır bir üslup ile ortaya koyduğu eserlerinde azı çok yapan, özgür ve özgün yapısıyla, dünyayı etkisi altına alan tüm ulusumuz için kalıcı bir iz bırakan gerçek bir sanatçıdır. O bu ülkenin alnındaki ışıktır. Ulu önder, en özel eseri olan Nutuk’ta ise, “Benim en büyük eserim Cumhuriyettir“ sözünü vurgulamaktadır.

Atatürk'ün bizlere, gençlerimize bıraktığı bu paha biçilemez eseri, onun verdiği gücü ve mirası korumak sanat eğitimi veren geleceğin özgün sanatçılarını yetiştirme misyonunu benimseyen biz sanatçıların sorumluluğudur.

T.C. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi olarak, Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100’üncü Yılında en kıymetli sanat eserimizi kutlamak adına “Cumhuriyet Sergisi” başlığıyla bir çevrimiçi sergi düzenliyoruz. 29 Ekim - 29 Kasım 2023 tarihleri arasında, ÇOMÜ GSF web sayfasında yer alan Çevrimiçi Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilecek sergimizde sizi de bir yapıtınızla aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Saygılarımla...

T.C. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi,