"Gazavatnameler Işığında Türk Minyatür Sanatı ile Anafartalar Zaferi" Sergisi Açıldı

.

ÜNİVERSİTEMİZE YAKIŞAN BİR İLK

3 Kasım 2019’da Çanakkale Muharebelerinin ilk şehidinin anıldığı törenler kapsamında, üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğrencileri tarafından açılan "Gazavatnameler Işığında Türk Minyatür Sanatı ile Anafartalar Zaferi" isimli sergisi bir ilk oldu. Türk-İslam sanat dallarından minyatür, tezhip ve hat sanatının kullanıldığı çalışmalarda Türk zaferi Türk sanatı ile anlatıldı. Sergi özellikle Türkiye’de bir ilki başarmış olması, Osmanlı Gazavatname geleneğinin gün yüzüne çıkmasına vesile olması ve ülkemiz adına bir eksikliği tamamlamak amacıyla Türk sanatında milli konuları işlemesi gerekliliğine işaret etmesi yönünden oldukça önemlidir.  

Çalışmanın koordinasyonu Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Dinçay Köksal, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Elemanları Öğr. Gör. Mustafa Hoşnut ve Öğr. Gör. İsmail Öztürk tarafından yapıldı. Çalışmada Geleneksel Türk Sanatları öğrenci ve mezunları gönüllülük esasına göre yer aldı. Çalışmaları Osmanlı Nakkaşhanesindeki eserler gibi anonim eser şeklinde imzasız üretildi. Eserlerde her katılımcı kendi yeteneğine uygun işleri yaptı. Osmanlı Gazavatnamelerindeki konu anlatımı tekniği esas alınarak istiflerde Nakkaş Osman'ın izi izlendi. Konu olarak ise Çanakkale Muharebelerinin dönüm noktası olarak bilinen ve Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın askerlik tarihine geçen başarısını içeren Anafartalar Zaferi seçildi. 

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından desteklenen çalışma, muharebenin önemli bir parçası olan Hamidiye Tabyalarında yapıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı çalışmanın maddi sponsorluğunu da yaparken aynı zamanda bünyesindeki uzmanları aracılığı ile bilgi ve belge desteğinde de bulundu. Sekiz ay süren çalışmalarda alan araştırması, kütüphane çalışması, alan ve konu etütleri gibi bilimsel ve sanatsal tüm aşamalar kullanılmış, stilizasyon ve tasvir aşaması ile 10 ana eser ile sonuçlandırıldı. Sergi sunumunda tüm bu aşamalar izleyiciye sunularak aşamaların öğretici niteliğinden faydalanmak hedeflendi. Nakkaş, müzehhip, hattat, tasvir gibi mesleki külliyat içinde yer alan kelime ve kavramlar anımsanmak ve anımsatılmak amacı ile sıklık ile kullanıldı.

Açılışı Çanakkale Valisi Orhan Tavlı tarafından yapılan sergiye, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Emrullah Büyük, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli, Avustralya Büyükelçi Yardımcısı Jeremy Guthrie, daire amirleri, askerler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmalarında, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı serginin önemine değinerek, üniversiteye böyle bir çalışmayı yaptığı için Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarih Alan Başkanlığı’na çalışmaya sahiplenerek destekledikleri için teşekkür ederek, özellikle öğrencilerin de içinde bulunduğu milli hedefleri olan çalışmaların desteklenmesi gerekliliğini vurguladı.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarih Alan Başkanı İsmail Kaşdemir konuşmasında çalışmayı çok önemli buldukları için desteklediklerini ve bundan sonra da Çanakkale Muharebelerinin diğer günlerinin de minyatür sanatına geçmesi için gerekli olan desteği vereceklerini dile getirdi.

Çanakkkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Bacak, 10 Ağustos Anafartalar Muharebeleri ile sınırlanan bu çalışmanın diğer önemli günlere de nakş edilerek sanata dönüştürüleceğine bir delil olarak gördüğünü dile getirdi. Çalışmanın gönüllülük esasına göre gerçekleşmesi ve işlerin anonim üretilmesini önemli bulduğunun altını çizerek Türk zaferinin Türk sanatı ile anlatılmasının önemine değindi. Rektörümüz Prof. Dr. Sedat Murat'ın da milli olan tüm çabaları kendisi sonsuz destek vereceğini dile getirdiği konuşmasında Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Dinçay Köksal’a teşekkür ederek son verdi.

Çalışmayı koordine edip sergi aşamasına getiren Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Öğr. Gör. Mustafa Hoşnut konuşmasına, Geleneksel Türk Sanatlarının Osmanlıdan günümüze eğitim-öğretim sürecini bu süreçte yaşananları dile getirerek, Hayri Efendi, Hacı Kamil Akdik, Yeni Köylü Nuri Bey, Necmeddin Okyay, Süheyl Ünver gibi emek vermiş tüm hocaların isimlerini zikrederek başladığı konuşmasında Cumhuriyet Döneminde Geleneksel Türk Sanatlarının durumunu değerlendirdi.

Serginin en önemli unsurunun öğrenciler olduğunu ama çalışmanın kolaylaştırıcıları olan üniversite yönetimine, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili ve aynı zamanda Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanlığına da vekâlet eden Prof. Dr. Dinçay Köksal’a bölüme verdiği katkıları vurgulayarak teşekkür etti. 

Sergi 20 Mart 2020’ye kadar açık kalacaktır.